Jeugd volleybal


Jeugd 6-12 jaar

 

Volleybal is best lastig om te leren. Voor kinderen van 6-12 jaar is er daarom Cool Moves Volley (CMV) ontwikkeld. In zes verschillende niveaus leren kinderen op een dynamische manier stap voor stap de volleybaltechnieken. Bij het bereiken van niveau 6 beheersen ze het hele volleybalspel.  

 

Teams van CMV niveaus 1-3 spelen toernooitjes, vanaf niveau 4 stromen de meeste teams door naar de regionale CMV-competitie, met iedere week een wedstrijd. De uitleg en spelregels van de 6 niveaus vind je hier. Meer weten over CMV? Check dan deze pagina. Ook lees je hier meer over de visie van Action Volley.

 

 


Jeugd 12-18 jaar

 

Na het CMV stromen jeugdleden door naar de jeugd-C, -B en –A, waarbij A de hoogste leeftijdscategorie is. Anders dan bij het CMV wordt er vanaf de C-jeugd wekelijks een wedstrijd gespeeld. De jeugdcompetitie is piramidaal opgebouwd en wordt zoveel mogelijk geografisch ingedeeld.

 

A-jeugd

Ben je tussen de 16 en 18 jaar? Dan kan je in Jeugd A geplaatst worden. Jeugd A is het vervolgspel van Jeugd B. Bij jeugd A verbeter je je systeemspel (6×6) en wordt je langzamerhand voorbereid op de overstap naar een seniorenteam. Er kan mix (jongens en meisjes) gespeeld worden. Bij jeugd A worden dezelfde spelregels gehanteerd als bij de senioren.

 

B-jeugd

Ben je tussen de 14 en 16 jaar? Dan kan je in de B-jeugd geplaatst worden. Je leert hier vooral hoe je met je team in een systeem speelt. Een stapje richting het echte volwassen volleybal. Naast het leren van een systeem wordt er natuurlijk ook hard gewerkt aan je techniek, snelheid en conditie. In de B-jeugd worden de spelregels van de senioren gehanteerd. De nethoogtes wijken wel af. Deze is voor de jongens 2.24 meter en voor de meiden 2.15 meter.

 

C-jeugd

Ben je tussen de 12 en 14 jaar en wil je graag in een team volleyballen? Dan kan je in onze C-jeugd komen te spelen. In deze categorie leer je basis van het volleybalspel. Je leert samen te spelen in een team van zes! Ook wordt er gewerkt aan de technieken van volleybal, je snelheid en conditie. Nog een paar technische feiten op een rij:

  • De nethoogte is 2.05 meter
  • Het veld waar je op speelt is 9×7 meter groot

 

Klik hier voor de spelregels die gelden in de jeugd A-, B- en C-categorie.